top of page
Untitled-1.jpg

Keramiek

Maandag   09:30 - 11:30 uur

Dinsdag  09:30 - 11:30 uur

Dinsdag   19:45 - 21:45 uur

Boetseren

356860809_110476265429924_3838483648305456932_n.jpg

Tijdens de keramiekcursus leer je in eerste instantie de basistechnieken van het boetseren, zodat de gemaakte werkstukken de diverse processen, zoals het bakken en glazuren, kunnen doorstaan. Als beginner krijg je de basisprincipes van het werken met klei aangeleerd, zoals het maken van een duimpotje en verschillende opbouwtechnieken, zoals rolletjes, massieve stukken of kleiplaten. Met deze kennis kun je vervolgens je eigen vormen gaan creëren. Je kunt zelf vormen en onderwerpen bedenken om te kleien, maar er zijn ook vakbladen en tijdschriften aanwezig voor inspiratie.

Na het voltooien van het werkstuk moet het eerst drogen voordat het biscuitgebakken kan worden in een oven op temperaturen van 900ºC tot 1000ºC. Daarna kan het werkstuk eventueel worden geglazuurd en opnieuw worden gebakken op een temperatuur die geschikt is voor het glazuur. Glazuur kan op verschillende manieren worden aangebracht, zoals strijken, spuiten, gieten of onderdompelen van het werkstuk. Er zijn talloze glazuuropties beschikbaar, met allerlei kleuren en combinaties. Het glazuren is echter geen eenvoudige praktijk, omdat je van tevoren niet precies weet hoe het glazuur eruit zal zien na het bakken. Het uiterlijk van het werkstuk wordt beïnvloed door factoren zoals de dikte en gelijkmatigheid van het aangebrachte glazuur. Het blijft altijd een verrassing hoe het werkstuk eruit zal zien na het bakproces.

Glazuren

Raku stoken

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om je werkstuk af te werken met een Raku-glazuur. Jaarlijks wordt bekeken of het mogelijk is om een Raku-stook te organiseren. Bij een Raku-stook worden de werkstukken in een speciale oven buiten gebakken, wat een uniek effect geeft aan het eindresultaat.

Binnen de keramiekcursus hechten we waarde aan vrijheid in de manier van werken en met welk materiaal, zolang het past binnen de praktische afspraken die we moeten maken. Dit omvat onder andere de grootte en technische opbouw van de kleiwerkstukken. Het is belangrijk dat de werkstukken worden opgeslagen tijdens het werkproces en bij het drogen, om schade aan het eigen werk en dat van anderen te voorkomen. Bij de kleigroepen wordt het materiaal gezamenlijk ingekocht en betalen de deelnemers materiaalkosten.

bottom of page